Vi hjelper rulleskiløpere med å få opp farten

Klassisk stil

Rulleski med klassisk stil har, akkurat som langrenn, de forskjellige girene diagonalgang, stavtak med fraspark og bare staking. Klikk her for mer informasjon om rulleski for klassisk stil.

1. gir - Diagonalgang

Diagonalgang fungerer slik at man fører skiene rett fremover i løypa, samtidig som man i hvert tak legger tyngden på det ene benet og sparker ifra, i kombinasjon med at man staker med en arm om gangen. Både armer og ben føres fremover diagonalt (derav navnet), der høyrebenet settes frem når venstre arm staker.
 
Diagonalgang på langrennski er ikke helt enkelt rent teknisk og den er enda vanskeligere på rulleski. Forskjellen sammenliknet med langrenn er at rulleskiene alltid gir perfekt feste på grunn av sperren som sitter på bakhjulet, noe som er utopisk på langrennski. I den sporten forsøker man å smøre så bra som mulig avhengig av værforholdene. Rulleskiene er også mye kortere enn langrennski, noe som ikke gjør saken bedre.  

På grunn av de tekniske utfordringene, anbefaler vi nybegynnere å satse på 2. og 3. gir, som vi beskriver grundig nedenfor. De er mye enklere å komme i gang med og du kommer fortere inn i hvordan det er å gå på rulleski.

Nedenfor ser du en kort instruksjonsfilm om diagonalgang.

2. gir – stavtak med fraspark

2. gir, altså staking med fraspark, er enkel teknisk sett fordi det går ut på at du kombinerer staking med fraspark. Stavene skal settes i bakken samtidig og i høyde med hverandre på hver side av kroppen. Så følger du opp med et fraspark med det ene benet. Ta et stavtak mellom hvert fraspark.
 
Frasparket skal deretter gjøres vekselvis med bena, slik at du får en bra balanse i kroppen, men fremfor alt for å fordele belastningen på bena slik at du orker mer.

3. gir - Staking

I 3. gir bruker du bare staking mens resten av kroppen får hvile. Her setter du begge stavene ned i bakken samtidig og trykker fra. Når du staker er det viktig at dra fra med hoften og strekke på seg mellom hvert stavtak for å få optimal kraftoverføring og bruke magen riktig. Det er viktig å tenke på at 3. gir, som vi også går gjennom under staveteknikk, er at du ikke skal anstrenge triceps, det er magen som skal gjøre jobben fordi magemusklene er mye sterkere.
 
Nedenfor ser du en kort (<1min) instruksjonsvideo på norsk med staketips.