Vi hjelper rulleskiløpere med å få opp farten

Rulleski

Når du skal kjøpe rulleski bør du tenke på noen generelle faktorer, blant annet om du skal gå klassisk eller skate. Du bør også velge rullemotstand på hjulene avhengig av hvilken treningsform du skal drive med.

Skøyteski eller klassiske rulleski?

Det første du bestemmer deg for, er om du skal kjøpe rulleski til klassisk stil eller skøyting. De ulike alternativene er vesentlig forskjellige, fordi rulleski laget for klassisk stil har en baksperre. Den gjør at du kan ta fart når du jobber diagonalt, nå som du ikke har festesmøring som du har på langrennskiene. Skate-rulleski har smalere hjul som gir bedre feste i skjærene, sammenliknet med klassiske rulleski som har bredere hjul. De gir deg følelsen av å gå i skiløypa.

Tenk på dette når du velger type av rulleski:
Kjøper du et par skøyteski kan du også trene staking, men følelsen blir ikke like stabil som på et par klassiske ski. Du kan ikke jobbe diagonalt eller stake med fraspark, fordi skiene ikke har baksperre.
Kjøper du et par klassiske rulleski, passer de forst og fremst til klassisk stil og ikke skøyting, fordi de har bredere hjul.

Hvilken type av rulleski du velger, klassisk eller skøyting, kommer an på hvilken gren du skal trene til. Hvis du vil trene på diagonal gang, bør du kjøpe klassiske rulleski. Hvis du vil trene skøyting, kjøper du skøyterulleski.

Når du har bestemt deg for om du skal ha skate- eller klassiske rulleski, er det mer å tenke på! For å få mer informasjon om klassiske rulleski og skate-rulleski, klikker du på lenkene nedenfor.


KLASSISKE RULLESKI
SK
ØYTERULLESKI

Hva slags trening er du ute etter?

Hvis du skal kjøpe rulleski for å variere treningen eller hvis du vil bli en bedre langrennsløper, er selve treningen viktigere enn farten du kommer opp i. Derfor gjør det ikke noe om rulleskiene og resten av utstyret kanskje veier litt mer, fordi vekten gir deg enda bedre trening. På den annen side, og dette er viktig, er det sånn at lettere rulleski er lettere å gå på. De påvirker tyngdepunktet mindre enn hva tyngre ski gjør, noe som gjør at de svaier mindre.

Hvorfor tar vi opp dette med tyngde og hastighet? Jo, det er sånn at for å komme ned i vekt, gjelder det å bruke tynnere og bedre materialer som koster mer. Vi på Rulleskiutstyr.no anbefaler derfor alle nybegynnere å ikke nødvendigvis satse på de dyreste og letteste rulleskiene, men heller ikke kjøpe de tyngste og billigste, fordi de er vanskeligere å gå på.

Hvis du i stedet skal konkurrere på rulleski, er selvfølgelig hastigheten en avgjørende faktor og dermed også rulleskienes vekt. Da er det verdt pengene å bruke litt ekstra penger på rulleskiene, slik at du får ned vekten.


Hvilken rullemotstand?

Forskjellige hjul har forskjellig rullemotstand, avhengig av hvilke materialer de er laget av og også til en viss grad valg av kulelager. Som nybegynner bør man velge hjul med normal motstand. Klassifiseringen av rullemotstand i hjul kan være litt forskjellige fra produsent til produsent, men det vanligste er en skala fra 1 til 4, der 1 er konkurransehjul med veldig lite motstand, mens 4 er ekstra trege hjul. Midten på skalaen finner du klasse 2, som altså har normalt motstand.

Hvis du skal gå i en gruppe eller med en god kompis, er det bra å ha hjul med samme rullemotstand, i alle fall hvis man ligger på samme nivå. Ellers kan avstanden bli ganske stor og da mister man det sosiale i denne fantastiske sporten.
Går rulleskiene skjevt?

Rulleski som går skjevt kan være et stort problem fordi det blir mye vanskeligere å gå. Men det er ikke vanskelig å justere skiene, det kan du gjøre selv med en hammer. For mer informasjon om hvordan du retter til et par rulleski som går skjevt, klikker du her.