Vi hjelper rulleskiløpere å få opp farten

Klassiske rulleski

Det er et par ting som er viktige å tenke på når man skal kjøpe klassiske rulleski, som materialvalg, pris, og fabrikat. Vi har også noen anbefalinger basert på ditt ambisjonsnivå og vekt. Her finner du mer informasjon om valg av klassiske rulleski.

Klassiske rulleski fra Elpex- Wasa 610

Stammen – selve skien

Stammen i rulleskien, altså selve skien, kan fås som mange ulike modeller og materialer. Den kan være laget av karbon, plast, stål eller aluminium, eller kombinasjoner av disse og andre materialer. Hvilken rolle spiller stammen og materialet for hvor bra skien er? Det viktigste er materialvalget på rammen, hjulene og skiens vekt. Disse faktorene påvirker hvordan du går med skien.
 
En lett ski er, spesielt for klassisk stil, mye lettere å gå med enn en tung ski f. eks når du går diagonalt eller i andre gir. Tunge ski kan påvirke tyngdepunktet når du løfter dem, noe som gjør at du kan få problemer med å gå stabilt. Lette ski, med en mindre stamme, har på den annen side en svakhet i holdefasthet, siden de kan knekke på midten hvis man veier mer enn skien klarer. I og med utviklingen av nye material (nanoteknikken kommer mer og mer) oppnår man god holdefasthet også med lette material. Likevel påvirker vekten din hvilken ski du bør velge når du skal gå klassisk stil.
 
Du bør altså velge en så lett ski som mulig som bærer en OCH som du har råd til (viktig å tenke på fordi det er fort gjort at kostnadene løper løpsk).


Hvilket fabrikat?

Når man velger fabrikat, altså merket på rulleskiene, er det viktig å velge kjente merker som har god tilgang på reservedeler. Da er det fritt frem å bytte ut skadede deler eller oppgradere utstyret etter hvert som du utvikler deg som skiløper. Blant de mest kjente merkene er Oneway, Swenor, Elpex, Skigo, Fischer, Marwe, Swix og Eagle.

Vedlikehold av dine rulleski

Når du har vært ute og gått anbefaler vi at du alltid tørker av skien med en fuktig klut og lar den lufttørke. Ikke glem hjulene, det er ekstra viktig å tørke rundt lager og festepunkter. Unngå å spyle hjulene med vann, fordi lagerbanene kan bli fuktige. Da forkorter du lagrenes levetid. Følger du disse enkle tipsene, kan du regne med mange timer og mil på dine treningsrunder.

Anbefaling av ski

Det er ofte veldig vanskelig å anbefale ski, siden det er mange ulike faktorer som spiller inn og hvert merke har enormt mange forskjellige modeller. Vi kan anbefale følgende av Swenors modeller basert på din vektklasse:
 
Hvis du veier <75 kg:
Swenor Carbonfibre - pris ca 2500 kr (varierer mellom forskjellige butikker)
Et av markedets letteste ski som er behagelige å gå på, men som ikke fungerer hvis man veier mer.
 
Hvis du veier >75 kg:
Swenor Fibreglass - pris ca 2500 kr (varierer mellom forskjellige butikker)
Dette er den mest solgte rulleskien i Sverige de siste årene. Skien har kraftigere stamme og litt bedre hjul enn Carbonfibre.
 
Hvis du veier >95 kg:
Swenor Alutech - pris ca 2300 (varierer mellom forskjellige butikker)
Med en kraftigere stamme enn både Fibreglass- og Carbonfibre-modellen.